Sep 9, 2015


5 comments:

  1. piletina, itenerer, likorisi, "Enola Gej", terarosa, Irigojen, neseseri, Arijanit.

    Zanimljivo je da se, za razliku od argentinskog političara Bernarda de Irigojena, navedeni predsednik stvarno prezivao Hirigojen - poreklom je Baskijac, a u baskijskom se slovo H na početku reči čita.
    Avion iz koga je bačena atomska bomba na Hirošimu je dobio ime po majci pilota ovog aviona Pola Tibetsa - Enole Gej Tibets.

    ReplyDelete
  2. Na Vikipediji o tome ne piše ništa, pa sam krenuo da proverim na YouTube-u o njegovoj biografiji, i tamo narator na španskom kaže - IPOLITO IRIGOŽEN! Pošto je ovaj pojam sasvim slučajno na pogodnom mestu, ništa ne mora da se menja! )))

    ReplyDelete
  3. Španski i baskijski nemaju ikakve sličnosti! IROGEŽEN je prihvatljivo kao fonetski oblik iz španskog jezika te je kvadrat prihvatljiv.
    Ono što bi trebalo da bude bolje su opisi upitnih pojmova. Odavno je prevaziđen opis za Arijanita, Wikipedia beleži "Ђорђе Аријанит Комнин (алб. Gjergj Arianit Komneni; око 1400—1463) је био средњовековни великаш и господар области између Шкундре и Војуше.Аријанитова кћерка Гојислава, била је прва жена Ивана Црнојевића, а његов син Ђурђе се 1499. године склонио из Зете - код ујчевине (Константина Аријанита) у Милано." I tako redom... Uradak bi dobio na kvalitetu i bio bi zanimljiviji za rešavača.
    Pozdrav, uz želje za srećan početak i dugovečan rad!
    Žarko Đokić

    ReplyDelete
  4. Nisam ni tvrdio da je kvadrat neispravan (naveo sam drugog argentinskog političara sa "ispravnim" prezimenom), ali sam pročitao ono što sam i napisao. Jedino nisam naveo da se radi o Francuskoj Baskiji. Deo članka iz SH Vikipedije: Prema istraživanju Roberta Etchepareborde, njegovo izvorno prezime je, za razliku od Bernarda de Irigoyena, bilo "Hirigoyen", što u baskijskom jeziku znači "visoki grad". U Francuskoj Baskiji "h" se izgovara kao i u hrvatskom jeziku, dok se u španjolskoj Baskiji ne izgovara, pa prezime Hirigoyen vjerojatno potječe iz Francuske, dok su njegove varijante Yrigoyen i Irigoyen potječe iz Španjolske.

    ReplyDelete
  5. Hvala, Žarko, ipak ću ostaviti ovako kako jeste.

    ReplyDelete