Nov 23, 2016


11 comments:

  1. Борисе,
    већ четврти дан од како је постављена пирамида, (ми) посетиоци овог блога нисмо уписали решење.Предлажем да као помоћ упишеш дате слогове од којих се састоје тражени појмови.Није добро да ова пирамида ,, виси у ваздуху" као нерешена! Поздрав:)

    ReplyDelete
  2. O
    ON
    INO
    PONI

    PIRSON
    STROPNI
    POSRNUTI

    PRIONUTOST
    SUPROTNI POL
    POPULARNOSTI
    PRAPUSTOLOVNI
    POLUPRIVATNOST

    ReplyDelete
  3. Andone, uloga rešavača enigmatskih radova se ogleda u želji za saznavanjem, učenjem, umešnosti traženja, logikom, pa na kraju i intuicijom, ne samo pukim precrtavanjem slogova ili anagramiranih opisa kao pomoć i upisivanjem rešenja. Za neke pojmove se upisuju tzv. tegovi (tags) na Guglu, (video game, software companies, Japan) i onda se traži odgovarajuća 9-slovna reč, iako je ova konkretno odmah pred očima, a za ostale je dovoljno ići logikom - svetlost, optika... ispremetati slova (pojmovi ispred i iza njega su već rešeni), i za poslednji važi isto, malo logičkog razmišljanja i premetluci i rad će biti rešen. Ja razumem da pojmovi nisu uvek na prvu, ali mislim da je pošteno tražiti od (ozbiljnog) rešavača malo pažnje i posvećenosti radu koji je pred njim/njom. Pozdrav!
    Uzgred, 10. je PRIONULOST.

    ReplyDelete
  4. Наравно. Слажем се са овим твојим размишљањем скоро у потпуности.На све оно што си навео на почетак, додао бих још и да је задовољство кад се реши неки тежи енигматски задатак свима нама добро познат без додатне помоћи.Ти си тако замислио рад на овом твом блогу (или је можда и наш) , и ми поштујемо.Од почетка рада овог блога остали су нерешени неколико енигматски прилози. Добро би било ако можеш да их поместиш као нови постови, наравно уз неку нову помоћ за њих, јер овај блог поред озбиљних, посећује и (мало мање) озбиљних решавача. Узгред, ако сам добро претражио на интернету јапанска компанија под 9.је НИТРОПЛУС...Поздрав.

    ReplyDelete
  5. Dao sam malo pomoći za logogrif od 21. septembra i rebus od 4. marta, u rebusu od 13. maja samo valja naći osobu koja se potkrala kao oskarovac, i to je ujedno i rešenje, a ostatak su decembarska ispunjaljka i nekoliko ukrštenica (vidi odeljak za ukrštenice) koje su, naravno, ponaosob opisane.

    ReplyDelete
  6. APSOLUTNO PROTIV (nije komentar na stil bloga, nego odgonetka pod 15:))

    ReplyDelete
  7. Dobro došao, Tonči - odgovor tačan/točan :) Ostade još pojam pod 5.

    ReplyDelete
  8. Ето.Захваљујући овој пирамиди мало смо разбили монотонију да ти постављаш врло квалитетни и разновидни енигматски задаци, а ми само да уписујемо решења.Мала помоћ који си дао, између осталог, за ребус од 4.марта је помогао да га решим(о) . Тиме он (ребус) ништа није изгубио на квалитет, јер поента сваког енигматског састава је, поред све наведеног у предходне коментаре, да на крају буде успешно решен. А ево и решење за ребус од 4.марта:

    ГОРКИ ПЛОДОВИ КОЈЕ ЖИВОТ СВИМА НАДУ РАЂА.

    ReplyDelete
  9. ...NAMA RAĐA (Šola Ama beše na slici).

    ReplyDelete
  10. Решење логогрифа од 21. септембра:

    ДОБРОСУСЕДСКИ ОДНОСИ.

    ReplyDelete