Sep 1, 2016


10 comments:

  1. Borise, najljepše čestitke povodom prve godišnjice rada bloga!
    Želim ti još puno uspješnih zagonetki i dugo trajanje!

    ReplyDelete
  2. I sam sam protiv rekordomanije po svaku cenu. Narešavao sam se svakakvih umotvorina (posebno magičnih likova, od devetki, desetki, jedanaestica) i malo koji njih uspe da se svrsta u "evergrin". Razumljivo je i zašto - nimalo nije lako napraviti korektan sastav tih formata. Ni ova dvanaestica nije daleko od takvih sastava. Međutim, ono što izdvaja ovaj rad od par jedanaestica koje sam video (mislim da je ovo prva 12-ica koju sam rešavao)je dobar pristup u opisivanju koji itekako pomaže (naravno, uz pomoć slogova) da se ovaj grandiozan magični lik reši. Na kraju, evo i rešenja:

    POST HAZANIMI
    OD PRE NEKI DAN
    SPREMIČAVOST
    TREBA MI DOLAR
    HEMATO-ĆELIJA
    ANIMO-TOMIZAM
    ZEČIĆ OD SKAJA
    AKADEMSKI TON
    NIVOLIKINOVE
    IDOLIZATOROV
    MASA JAJOVODA
    INTRAMANEVAR

    ReplyDelete
  3. I sam sam protiv rekordomanije po svaku cenu. Narešavao sam se svakakvih umotvorina (posebno magičnih likova, od devetki, desetki, jedanaestica) i malo koji njih uspe da se svrsta u "evergrin". Razumljivo je i zašto - nimalo nije lako napraviti korektan sastav tih formata. Ni ova dvanaestica nije daleko od takvih sastava. Međutim, ono što izdvaja ovaj rad od par jedanaestica koje sam video (mislim da je ovo prva 12-ica koju sam rešavao)je dobar pristup u opisivanju koji itekako pomaže (naravno, uz pomoć slogova) da se ovaj grandiozan magični lik reši. Na kraju, evo i rešenja:

    POST HAZANIMI
    OD PRE NEKI DAN
    SPREMIČAVOST
    TREBA MI DOLAR
    HEMATO-ĆELIJA
    ANIMO-TOMIZAM
    ZEČIĆ OD SKAJA
    AKADEMSKI TON
    NIVOLIKINOVE
    IDOLIZATOROV
    MASA JAJOVODA
    INTRAMANEVAR

    ReplyDelete
  4. Vidim da je prisutno ono zakeranje i traženje dlake u jajetu o kom je pisao Miroslav, i ovde ga smatram skroz nepotrebnim, bilo da dolazi od strane pukog rešavača, ili, kao u ovom slučaju, iskusnog enigmate. Poštujem kolegu i njegov plodan rad, ali bih voleo da se i ovaj uradak ispoštuje, i naravno da ću stati u njegovu odbranu kao sasvim solidan rad, zato što predstavlja prvi sastavljeni magični kvadrat sa pojmovima od dvanaest slova i zato što je traženje savršenstva kod ovakvih "kapitalaca" stvarno previše. Iskreno, očekivao sam pozitivnije reakcije umesto ovako očajno mlakog prijema, no, nije to ništa novo, idemo dalje.

    ReplyDelete
  5. Ne znam o kakvom zakeranju govoriš (vidi moju poslednju rečenicu!), ja sam pohvalio tvoj trud!

    ReplyDelete
  6. Srećna godišnjica, uz želju da ti još dugo godina radi blog na zadovoljstvo nas koji ga posećujemo i uživamo u rešavanju.

    ReplyDelete
  7. Srećna godišnjica, uz želju da ti još dugo godina radi blog na zadovoljstvo nas koji ga posećujemo i uživamo u rešavanju.

    ReplyDelete
  8. Ovih dana sam imao mnogo neplaniranih i planiranih obaveza, pa sam svoj blog opsluživao iz daljine ili u pauzi između obaveza, a tuđe skoro da nisam ni otvarao. Tako se i desilo da ne primetim na vreme ova događanja (2 u 1) vredna pažnje. Pre svega čestitam ti, Borise, prvi rođendan bloga - odlično to radiš, samo tako nastavi. Što se tiče ove kvadratčine - verovatno si primetio na mom blogu par puta sličnu situaciju: kod nekih neverovatnih sastava Žarka Đokića gotovo da nije bilo komentara, ali su zato, na nekim drugim blogovima, neki "biseri" (magični slogovni kvadrati 4x4, ukršteničice 4x4 i 5x5 i slični rekordi veličani i o njima su pisani hvalospevi). Takav smo narod - ne volimo tuđe uspehe, ali smo uvek spremni da sabraću mediokritete ishvalimo i, s pravom, očekujemo da nam oni ubrzo to vrate istom merom. Ne sekiraj se previše - nastavi svojim putem! Pozdrav!

    ReplyDelete
  9. Hvala, Miroslave, na čestitkama. Ne znam da li je došlo do nesporazuma, izvinjavam se ako je tako, nisam neko ko je opsednut time da mu drugi non-stop aplaudiraju dok se on divi samom sebi, takvog ponašanja se gnušam, ali se ne smatram mediokritetnim (premda o tome, naposletku, prosuđuju drugi), jednostavno me je začudilo ovo(ne)odvijanje situacije oko već pomenutog kvadrata, naravno da se ne sekiram, šljakamo i dalje :)

    ReplyDelete